#2658

Dobrý den paní Eštoková,
omlouvám se za opožděnou reakci, byl jsem nějaký čas mimo Zlín.
Růst předčasně narozených dětí má zpočátku své přirozené odlišnosti od růstu dětí, narozených v termínu porodu. Naprostá většina dětí, zejména jsou-li narozeny jen jako středně nezralé (případ Vašeho syna) v průběhu většinou prvních dvou let života „dožene“ své vrstevníky. Respektive dostane se na růstovou křivku pro něj adekvátní. Pokud jsou rodiče drobnějšího vzrůstu, jejich dítě může být tzv. konstitučně drobnější. Tyto děti, i když jejich růstové křivky jsou zcela v pořádku, mohou být skutečně menšího vzrůstu nejen v dětství, ale i v dospělosti. V žádném případě to ale není důvod ke znepokojení.
V tuto chvíli je nutno sledovat pravidelně růstovou křivku (jak délku či výšku, tak i hmotnost) a porovnat růstový potenciál s normou pro daný věk. Drobné odchylky se většinou skutečně bez potíží vyrovnají, pokud by růstové tempo bylo pomalejší v delším časovém období, pak je vhodné vyhledat pediatra a celou záležitost s ním konzultovat i ve vztahu k případnému specializovanému vyšetření, např. endokrinologickému.
Hezký večer
J.Macko